Szkoła Podstawowa im. Powstańców Wielkopolskich 1918/1919 w Kuźnicy Czarnkowskiej

PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA SZKOŁY PODSTAWOWEJ W KUŹNICY CZARNKOWSKIEJ

Organizacja zajęć w szkole

1.Do szkoły mogą uczęszczać uczniowie bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.
2.Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych. W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej -stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa.
3.Przy wejściu do budynku szkoły zamieszczona jest informacja o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcja użycia środka dezynfekującego. Wchodzący do budynku szkoły korzystają z płynu do dezynfekcji rąk.
4.Opiekunowie odprowadzający dzieci mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły, zachowując zasady:
a)1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
b)dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
c)dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m, 
d)opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli -stosować środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk.
5.Rodzice dziecka mają obowiązek zaopatrzyć dziecko w indywidualną osłonę nosa i ust do zastosowania w przestrzeni wspólnej szkoły oraz w przestrzeni publicznej zgodnie z aktualnymi przepisami prawa.
6.Ogranicza się przebywanie w szkole osób z zewnątrz do niezbędnego minimum i w wyznaczonym obszarze. Osoby te obowiązuje j stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczek jednorazowych lub dezynfekcja rąk, 
7.Szkoła kontaktuje się z opiekunami ucznia telefonicznie, korzystając z udostępnionych numerów telefonów.
8.Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych ( kaszel, duszności) dziecko zostaje odizolowane w pomieszczeniu przy świetlicy szkolnej, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób, i niezwłocznie powiadamia rodziców/opiekunów o konieczności pilnego odebrania ucznia ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu).
9.Należy zachować dystans między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach wspólnych i ograniczyć gromadzenie się uczniów na terenie szkoły.
10.Obowiązuje ogólna zasada –każda grupa uczniów(klasa) w trakcie przebywania w szkole nie ma możliwości (lub ma ograniczoną do minimum) kontaktowania się z pozostałymi klasami.
11.Uczniowie klas I -III mają przerwy , wyznaczone przez nauczyciela uczącego nie rzadziej niż co 45 minut.
12.Każda klasa przebywa w wyznaczonej i stałej sali.
13.Zajęcia prowadzą nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej,nauczyciele przedmiotowcy i pedagog.
14.Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk, po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce, ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
15.Sprzęty sportowe i programowe są dokładnie czyszczone oraz dezynfekowane. 
16.Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć znajdują się na stoliku szkolnym ucznia lub w tornistrze. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą. Przybory i podręczniki można zostawiać w szkole, kiedy uczeń wraca do domu.
17.Infrastruktura szkoły i sprzęt sportowy są regularnie czyszczone z użyciem detergentu lub innych środków dezynfekujących. W sali gimnastycznej używany sprzęt sportowy oraz podłoga są myte detergentem lub są zdezynfekowane po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdych zajęciach. 
18.Wietrzone są sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
19.Uczniowie korzystają z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły. Klasa I i klasa II –przed starym budynkiem, klasa III –przed nowym budynkiem, pozostałe klasy boisko wielofunkcyjne i park przy stołówce.
20.Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych należy zrezygnować z ćwiczeń i gier kontaktowych. 
21.Wyjścia grupowe odbywają się tylko do miejsc otwartych z zachowaniem dystansu oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej.
22.Uczeń nie zabiera ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami.
23.Uczniowie korzystają z szatni zgodnie z ustaleniami: klasa I i II czerwony budynek, klasa III świetlica szkolna, pozostałe klasy korytarz i szatnia ogólnodostępna.
24.Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej, Zaleca się regularne mycie rąk wodą z mydłem, zachowanie dystansu. Świetlicę należy wietrzyć (nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy), w tym w szczególności przed przyjęciem dzieci oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji.
25.Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
26.Zajęcia pozalekcyjne odbywają się po zakończeniu pracy stacjonarnej klas I-III, z zachowaniem zasad epidemiologicznych. Po zakończeniu tych zajęć -mycie i dezynfekcja powierzchni dotykanych oraz dokładne wietrzenie sal.
27.Biblioteka pracuje zgodnie z planem . Obowiązują ustalone zasady epidemiologiczne.
28.Gabinet pielęgniarki szkolnej pracuje zgodnie z planem i zasadami, uwzględniającymi wymagania określone w przepisach prawa oraz aktualnych wytycznych Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

1.Numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych znajdują się przy wejściu do szkoły.
2.Wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów,wchodzące do szkoły mają obowiązek dezynfekować dłonie lub zakładać rękawiczki ochronne, oraz mieć zakryte usta i nos oraz nie przekraczać obowiązujących stref przebywania. 
3.Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.
4.Codzienne są monitorowane prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych –poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników.
5.Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. 
6.W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych widnieją plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk –instrukcje dezynfekcji.
7.Zużyte maski lub rękawice jednorazowe należy wrzucić do wyznaczonego pojemnika Zalecenia w tym zakresie zostały wskazane na stronie internetowej GIS: 
8.Sale lekcyjne są wietrzone,nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w sali lekcyjnej, w tym również przed rozpoczęciem zajęć przez dzieci.
9.Jeżeli z pomieszczeń szkoły korzysta podmiot zewnętrzny, należy zobowiązać go do przeprowadzenia dezynfekcji pomieszczeń i użytych przyrządów oraz sprzętów należących do szkoły, jak również ich wietrzenia.

Gastronomia

1.Organizacja żywienia w szkole(stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków) odbywa się z zachowaniem warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego i zgodnie z zasadami ostrożności dotyczącymi zabezpieczenia pracowników.
2.Korzystanie z posiłku odbywa się w stołówce szkolnej. Konsumpcja odbywa się w tych samych grupach i z zachowaniem dystansu. Odległość między stolikami powinna wynosić co najmniej 1,5 m.
3.Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.
4.Wielorazowe naczynia i sztućce są myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C.
5.Dania i produkty podawane przez obsługę stołówki.
6.Utrzymywana jest higiena mycia i dezynfekcji stanowiska pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.

Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników szkoły

1.Wszyscy pracownicy zostali poinstruowani o zasadach wynikających z Wytycznych oraz wprowadzonychw szkole szczegółowych rozwiązań.
2.Do pracy w szkole przychodzą jedynie osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.
3.Pracownicy powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka nie są angażowani w dyżury podczas przerw międzylekcyjnych,
4.Osoba, u której zaobserwowano objawy infekcji dróg oddechowych przebywa w wydzielonym miejscu (pomieszczenie w świetlicy szkolnej). W izolatce przeprowadzana jest dezynfekcja, zgodnie z procedurami.
5.Pracownicy szkoły zostali poinstruowani, że w przypadku wystąpienia objawów infekcji dróg oddechowych powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika (oraz powiadomić pracodawcę o nieobecności). W razie pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
6.Pracownika będącego na stanowisku pracy, u którego wystąpiły niepokojące objawy infekcji dróg oddechowych–dyrektor szkoły w trybie natychmiastowym odsuwa od wykonywanych czynności, kieruje do domu i informuje o konieczności pozostania w domu oraz kontaktu telefonicznego z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej (uzyskanie teleporady medycznej, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika). W razie nagłego pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
7.W przypadku pracowników z potwierdzonym zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, dyrektor szkoły kontaktuje się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną w celu dokonania przez nią oceny ryzyka epidemiologicznego.
8.Należy bezwzględnie zastosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w zakresie dodatkowych działań i procedur związanych z zaistniałym przypadkiem.
9.W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego*.* ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach szkoły, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie www.gov.pl/koronawirus oraz www.gis.gov.pl,odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
10.Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia dostępnych na stronach https://gis.gov.pl/ lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa.